معرفی کتاب: تجار مشروطیت و دولت مدرن
معرف: ططری،علی؛
مجله: پیام بهارستان » مهر ۱۳۸۵ – شماره ۶۴
(۲ صفحه – از ۲۱ تا ۲۲)
تجار مشروطیت و دولت مدرن/ سهیلا ترابی فارسانی/نشر تاریخ ایران/چاپ اول، تهران، ۱۳۸۴
انقلاب مشروطه از مهمترین وقایع تاریخ معاصر ایران به شمار می آید که با وجود گذشت صد سال هنوز بسیاری از نکات تاریک آن مورد بررسی قرار نگرفته است. مطالعه و پژوهش در خصوص طبقات و نیروهای تأثیرگزار در جنبش مشروطه، آن هم به صورت تخصصی و تحلیلی کاری است بس دشوار؛ اما اگر نتیجه منسجم باشد، بی گمان به درک دقیق تر از نحوه کارکردن این نیروها در جنبش مشروطیت کمک میکند. روحانیان، تجار و روشنفکران عمده ترین نیروهای مؤثر در بیداری و شکل گیری افکار ایرانیان بودند که بررسی نقش هریک از آنها نیازمند ژرفنگری و بهره مندی از علوم جامعه شناسی، علوم سیاسی، آمار، مردم شناسی و … است.
احمد کسروی در مورد گروه های مؤثر در مشروطه عقیده دارد که: «در جنبش مشروطه دو دسته پادرمیانی داشته اند؛ یکی وزیران و درباریان و مردان برجسته و بنام و دیگری بازاریان و کسان گمنان و بی شکوه، آن دسته کمتر یکی درستی نمودند و این دسته کمتر یکی نادرستی نشان دادند و هرچه هست کارها را این دستۀ گمنام و بی شکوه پیش بردند و تاریخ باید به نامه اینان نوشته شود.»[۱]
بحث از تجار و بازرگانان به عنوان یکی از سه گروه عمدۀ تأثیرگذار در جریان انقلاب مشروطه می تواند موضوع مهمی در پژوهش های تاریخی به شمار آید.
تاکنون آثار فراوانی توسط محققان ایرانی و غیرایرانی دربارۀ انقلاب مشروطه تألیف و یا تدوین شده است، اما اغلب به گونه ای سطحی و گذرا به نقش این گروه پرداخته اند و هیچکدام به ابعاد گوناگون فعالیت تجار توجه نکرده اند. با این مقدمه به معرفی کتاب «تجار مشروطیت و دولت مدرن» نوشتۀ دکتر سهیلا ترابی فارسانی، با موضوع نقش تجار در جامعه و سیاست ایران از مشروطیت تا پهلوی می پردازیم. این کتاب که در واقع تز دکترای نویسنده می باشد، برای نخستین بار در روزهای پایانی سال ۱۳۸۴ توسط مؤسسه نشر تاریخ ایران در قطع وزیری و در ۵۹۰ صفحه به علاوۀ ضمایم و فهرست اعلام به چاپ رسید و در پیشخوان کتابفروشی ها قرار گرفت. نویسنده با بهره گیری از شیوۀ جدید پژوهش و نگارش تاریخی و با در نظر گرفتن محدودۀ رمانی پیش از پیروزی انقلاب مشروطه تا نخستین سال های حکومت رضاشاه در جدالی موفق تلاش نموده است کارکرد و ساختار یکی از گروه های پیشرو مشروطه را مشخص نماید. این کتاب با نگرشی بر پایۀ جامعه شناسی سیاسی در پی بررسی رویکرد و عملکرد تجار، یکی از مهم ترین و مؤثرترین گروه های اجتماعی درگیر در جنبش مشروطیت می باشد.
نویسنده انگیزۀ خود را از نگارش این اثر، یافتن پاسخی از این دست که جنبش مشروطیت تا چه درجه ای خواسته ها و نیازهای تجار را برآورده ساخت و تا چه اندازه ای شرایط سیاسی و به تبع آن شرایط اقتصادی و اجتماعی را به سود آنان دگرگون کرد»[۲] معرفی می کند و هدف اصلی خود را «تشریح عملکرد تجار با نگرشی قیاسی در دو نقطه زمانی جنبش مشروطیت و روی کار آمدن پهلوی»[۳] برمی شمرد. فرضیۀ اصلی این پژوهش براین نکته استوار است که «مداخلۀ تجار در جنبش مشروطیت برای تحقیق سه مؤلفۀ حکومت متمرکز قانونمند، استقرار نهادهای مدرن و مردم سالاری بوده است. اما جنبش مشروطیت پس از پیروزی و در پی مشکلات ساختاری و موانع خارجی به موفقیت لازم دست نیافت. حکومت متمرکز متحقق نشد، نهادهای مدرن نیم بند بود و مردم سالاری محدود از عهدۀ خواسته های تجار برنیامد. پس از دورۀ اول مجلس، تجار از صحنۀ سیاسی خارج شدند، تندروی های اوایل جنبش و عملکرد انجمن ها، تجار را تا حدی به شیوۀ مردم سالاری بدبین کرد…» و نهایتاً این که «تجار تقاضاهای مشخص از جنبش مشروطیت داشتند که به دلیل برآورده نشدن آنها و ناکارآمدی نهادهای برآمده از جنبش مشروطیت، پیگیری این خواسته ها را در روی کارآمدن پهلوی جستجو کردند.»[۴]
و امام بخش ها و فصل بندی:
در مقدمه، نویسنده ی بنیان های اصلی موضوع پژوهش را در پیش از جنبش مشروطیت مشخص نموده است و در دو فصل مجزا به روند تحولات تجاری ایران در قرن نوزدهم میلادی، وضعیت اجتماعی تجار و رابطۀ با حاکمیت روشنفکران و صراف ها پرداخته است. در بخش اول، عملکرد تجار از زمان جنبش مشروطه تا جنگ جهانی اول در گنج فصل مورد بررسی قرار گرفته است. فصل اول: سیاسی شدن تجار و تکاپو در استقرار مشروطیت. فصل دوم: تلاش در استقرار نهادهای مدرن و مشروطیت تا استبداد صغیر. فصل سوم: تجار از استبداد صغیر تا جنگ جهانی اول. فصل چهارم: رویکردهای تجار به مسائل پس از جنبش مشروطیت. فصل پنجم: روند تحولات تجاری از جنبش مشروطه تا جنگ جهانی اول. بخش دوم کتاب به وضعیت تجار در سال های جنگ جهانی اول می پردازد. در فصل اول به جنگ جهانی اول، بحران مشروطیت و ناکارآمدی نهادهای مشروطه توجه شده است. فصل دوم، در مورد رویکرد تجار به رویدادهای سال های جنگ جهانی اول است و فصل سوم، روند تحولات تجاری ایران طی سال های جنگ جهانی و نیز مبادلات کالایی ایران با طرف های تجاری عمده را بررسی می کند. بخش سوم که از لحاظ زمانی دوران پس از جنگ جهانی اول را در برمی گیرد به نقش تجار در تکاپوی استقرار دولت متمرکز و نهادهای مدرن مدنی اختصاص دارد. بخش سوم شامل پنج فصل است. در فصل اول پیرامون بحران سیاسی و اجتماعی پس از جنگ جهانی اول و نیاز جامعۀ آن روز به اصلاحات جدید و میزان نارضایتی های مردم بحث شده است. در فصل دوم به نحوۀ تقویت ساختارهای درون طبقاتی تجار مثل تشکیل هیأت اتحادیۀ تجار، اتاق تجارت و مدرسۀ عالی تجارت که در نهایت به تقویت تشکل های صنفی تجار منجر شد، اشاره شده است. در فصل سوم به عملکرد اجتماعی ـ فکری و فعالیت اقتصادی تجار و موقعیت اجتماعی و فکری آنها پرداخته است. فصل چهارم در پی این موضوع است که خواسته ها و توقعاتی که تجار داشتند در چهرۀ دولت پهلوی ظاهر شد و این که مطمئناً با حمایت تجار بود که دولت مذکور توانست پا بگیرد. فصل پنجم به بررسی آمارهای تجارت خارجی، ساخت و ترکیب تجارت و مبادلات کشور با طرف های عمده تجاری از سال های پس از جنگ جهانی اول تا آغاز دولت پهلوی میپردازد. قسمت پایانی کتاب به ضمایم و فهرست اعلام اختصاص دارد.
اما برجسته ترین ویژگی های کتاب را می توان در چهار گزینه برشمرد:
الف ـ نویسنده در ارائه نظریات و فرضیات خود، با تکیه بر اسناد و مدارک مستدل نویافته به شیوۀ نگارش تحلیلی پایبند است.
ب ـ رویکرد به انتشار اسناد دسته اول و پیروی از روش مبتنی بر تحلیل تاریخی و همچنین به کارگیری روش نوین تاریخ نگاری و تلفیق نظریات و الگوهای جامعه شناسی سیاسی و مکاتب جدید تاریخ نگاری نظیر آنال[۵] و بهره گیری توأمان از آنها برای تحلیل وقایع و جریانات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مبحث پژوهش.
ج ـ استفاده از پژوهش های اقتصادی، سیاسی و تاریخی داخلی و خارجی در ارتباط با موضوع و نیز ارائه آمار، ارقام، جداول، نمودارها و تفکیک موضوعات و مناسبات درون طبقاتی تجار.
د ـ پرهیز از تاریخ نگاری داستانی و توجه به لایه های اصلی تاریخی و اجتماعی یا همان مباحث تاریخ از پایین به بالا که نوعی تاریخ واقع نگری است.
بدین ترتیب، بی گمان این پژوهش با چنین بن مایه ای که تا حد مطلوبی توانسته است از منابع و مآخذ و اسناد موضوع تحقیق کمک بگیرد، کمک شایانی به بازشناخت کاربردی و علمی مطالعات تاریخی دورۀ مشروطه به ویژه قشر تجار خواهد بود.
[۱] . احمد کسروی، تاریخ مشروطه ایران، (تهران: صدا معاصر، ۱۳۸۰،ج۵)،ص۶۴٫
[۲] . سهیلا ترابی فارسانی، تجار مشروطیت و دولت مدرن، (تهران:نشر تاریخ ایران، ۱۳۸۴)، ص۱۴٫
[۳] . همان، ص ۱۵٫
[۴] . همان، ص۱۵ و ۱۶٫
[۵] . «مکتب آنال در تاریخ نگاری فرانسه نقطۀ مقابل مکتب پوزیتویسم (اثباتگرا) است که در دهه ۱۹۲۰م. با انتشار مجلل تحلیل (La Revue de Synthese ) بنیانگذاری شد. مجموعه مقالات پیرامون این مکتب از دهه ۱۹۳۰م. در مجلل آنال (Les Annales) انتشار یافت. این مکتب برای زمانی طولانی توجهات تاریخ نگاران را به خود معطوف کرده بود. مکتب آنال توجه خود را از مطالعۀ تنها وجه سیاسی تاریخ، متوجه وجه اقتصادی سازمان های اجتماعی و روانشناسی جمع کرد. مورخان و تحلیلگران مکتب آنال تلاش کردند تاریخ را به سایر علوم انسانی نزدیکتر کرده و آن را در یک مجموعه از تفسیر زندگی انسان پیوند دهند. آثار عمدۀ این مکتب در نوشته های لوسین قبور (L.Febvre) (مبارزه یرای تاریخ)، مارک بلوخ (شغل تاریخنگاری) و تز دکترای فرناند برودل (مدیترانه در عصر فلیپ دوم) شکل اساسی خود را پیدا نمود. نویسندگان برجستۀ این مکتب در فاصلۀ سال های ۱۹۵۰ تا ۱۹۶۰م. جغرافیای تاریخی و از ۱۹۷۰م. مسائل هوشی و روانی را وارد تحلیل های تاریخی مکتب آنال کردند، مسائلی که تا آن زمان در بررسی های تاریخی سابقه نداشته است. در مکتب آنال که مارک بلوخ، لوسسین فبور و فرناند برودل از پیشگامان آن هستند، تکیه بر جامعیت تفکر تاریخی است، به عبارت دیگر، تاریخ باید در بررسی جامعه بشری، ابعاد جغرافیایی، اقتصادی، روانی، سیاسی، دینی و … را در نظر گرفته و در یک سیستم آن را مورد مطالعه و ارزیابی قرار دهد» (مسعود مرادی، «مکتب تاریخنگاری آنال و فرناند برودل» کتاب ماه تاریخ و جغرافیا، س۲، ش۱۵ (۳۰دی ۱۳۷۷): ص ۳۰٫
این خبر را به اشتراک بگذارید :